sernik
Desery

Sernik

Sernik – ciasto, w którym główną rolę gra twaróg. Znany jest w wielu krajach, a pochodzi z Grecji. Dziś zrobimy jeden z wielu możliwych. Delikatny i wilgotny.

Poniżej przepis na prosty sernik.

Sernik

Course: DeseryCuisine: GreckaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

1

hour 

15

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu mielonego

  • 1 kostka masła

  • 1 opakowanie śmietanki kremówki (150 -200 ml)

  • ok. 3/4 lub 1 szklanka drobnego cukru (zależy jaką słodkość chcesz mieć)

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • olejek waniliowy lub migdałowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Ubijamy żółtka z cukrem i rozpuszczonym masłem.
  • Dodajemy twaróg, śmietankę, olejek waniliowy i dokładnie wszystko łączymy. Mieszając dosypujemy też mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być gładka i jednolita.
  • Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy.
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy naszą masę serową.
  • Pieczemy około godziny w temperaturze 170 C.

DoDatkowe uwagi

  • Pamiętaj aby nie wyjmować sernika od razu z piekarnika. Otwórz drzwiczki i poczekaj aż ostygnie.
  • Po ostygnięciu wstawiamy sernik do lodówki.
  • Sernik możesz polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.