Sernik – ciasto, w którym główną rolę gra twaróg. Znany jest w wielu krajach, a pochodzi z Grecji. Dziś zrobimy jeden z wielu możliwych. Delikatny i wilgotny.
Poniżej przepis na prosty sernik.
Sernik
Course: DeseryCuisine: GreckaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
1
hour15
minutesCzas pieczenia
1
hourSKŁADNIKI
1 kg twarogu mielonego
1 kostka masła
1 opakowanie śmietanki kremówki (150 -200 ml)
ok. 3/4 lub 1 szklanka drobnego cukru (zależy jaką słodkość chcesz mieć)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
olejek waniliowy lub migdałowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ubijamy żółtka z cukrem i rozpuszczonym masłem.
- Dodajemy twaróg, śmietankę, olejek waniliowy i dokładnie wszystko łączymy. Mieszając dosypujemy też mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być gładka i jednolita.
- Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją do masy serowej. Dokładnie mieszamy.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy naszą masę serową.
- Pieczemy około godziny w temperaturze 170 C.
DoDatkowe uwagi
- Pamiętaj aby nie wyjmować sernika od razu z piekarnika. Otwórz drzwiczki i poczekaj aż ostygnie.
- Po ostygnięciu wstawiamy sernik do lodówki.
- Sernik możesz polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.