Naleśniki z serem – to jedna z bardzo wielu odsłon naleśników. Robimy je na słodko i na słono. Zawsze smakują dobrze. Danie proste, a można naprawdę przyrządzić je w wykwintny sposób.
Poniżej przepis na naleśniki z serem.
Naleśniki z serem
Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
15
minutesSKŁADNIKI
1 szklanka mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
2 jajka
2-3 łyżki roztopionego masła lub oleju (winogronowy lub rzepakowy)
szczypta soli
- Nadzienie z twarogu
1 opakowanie twarogu
1 mały jogurt naturalny
cukier waniliowy
1-2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Najpierw mikserem lub rózgą roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko i wodę. Wsypujemy mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy roztopione schłodzone masło (lub olej). Ciasto powinno być jak rzadka śmietanka.
- Nadzienie robimy, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
- Chochelką lejemy ciasto na rozgrzaną patelnię. Im cieńszy naleśnik, tym lepiej.
- Nadzienie nakładamy na naleśnik i zwijamy go w rulonik lub składamy w trójkąt.
DoDatkowe uwagi
- Podając możemy dodać owoce lub polać syropem.
- Doskonałym dodatkiem do polania jest jogurt naturalny z dodatkiem cukru
- Patelnię przed smażeniem możemy lekko posmarować olejem