Ciasto murzynek. Nazwa wymyślona prawdopodobnie z powodu jego koloru. Ciasto czekoladowe bez czekolady. Możemy go zrobić z polewą lub podać z konfiturą.
Poniżej przepis na murzynka.
Murzynek
Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
50
minutesCzas pieczenia
40
minutesSKŁADNIKI
1 kostka masła
1/2 szklanki mleka
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
4 – 5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim cukier i masło. Odstawiamy do ostudzenia.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę.
- W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy mleko, żółtka i białkową pianę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C. Pieczemy ok. 35-40 min. Czy ciasto jest gotowe sprawdzamy wykałaczką. Wbij w ciasto i wyjmij – powinna być czysta.
DoDatkowe uwagi
- Po upieczeniu nie wyjmuj od razu. Otwórz piekarnik i odczekaj aż ciasto przyzwyczai się do spadku temperatury.
- Po schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.