Murzynek
Desery

Murzynek

Ciasto murzynek. Nazwa wymyślona prawdopodobnie z powodu jego koloru. Ciasto czekoladowe bez czekolady. Możemy go zrobić z polewą lub podać z konfiturą.

Poniżej przepis na murzynka.

Murzynek

Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

50

minutes
Czas pieczenia

40

minutes

SKŁADNIKI

  • 1 kostka masła

  • 1/2 szklanki mleka

  • 4 jajka

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 4 – 5 łyżek kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim cukier i masło. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę.
  • W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy mleko, żółtka i białkową pianę. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C. Pieczemy ok. 35-40 min. Czy ciasto jest gotowe sprawdzamy wykałaczką. Wbij w ciasto i wyjmij – powinna być czysta.

DoDatkowe uwagi

  • Po upieczeniu nie wyjmuj od razu. Otwórz piekarnik i odczekaj aż ciasto przyzwyczai się do spadku temperatury.
  • Po schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.