karpatka
Desery

Karpatka

Karpatkę robimy z ciasta parzonego i kremu budyniowego. Możemy go urozmaicić dodatkiem np. malin do kremu lub podając polać sosem owocowym lub z białej czekolady.

Poniżej przepis na karpatkę.

Karpatka

Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Średni
Czas przygotowania

1

hour 

15

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

SKŁADNIKI

  • Składniki na ciasto
  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka wody

  • 1/2 kostki masła

  • 5 jajek

  • Składniki na krem
  • 2 opakowania budyniu

  • 2 szklanki mleka

  • 1 kostka masła

  • 3-4 łyżki cukru (jeśli budyń jest słodzony, to dajemy mniej cukru)

  • laska wanilii lub trochę olejku waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Rozpuszczamy masło, dolewamy gorącej wody. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej, gęstej masy. Trzymamy garnek jeszcze na palniku przez ok. 2 minuty. Przekładamy ciasto do miski i ostudzamy.
  • Po ostygnięciu ciasta dodajemy stopniowo roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy.
  • Dzielimy ciasto na 2 równe części.
  • Dobra będzie prostokątna forma do pieczenia, ale możesz użyć też okrągłej. Natłuszczamy ją masłem i posypujemy lekko mąką.
  • Przekładamy jedną część ciasta do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 C i pieczemy około 30 min.
    Po upieczeniu wyjmujemy z formy i w taki sam sposób pieczemy drugą część ciasta.
  • Teraz przygotujemy krem. W połowie mleka rozpuszczamy oba budynie, resztę mleka mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i masło. Łączymy obie części i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. minuty. Zdejmujemy z palnika i studzimy mieszając. Dodajemy wanilię.
  • Przekładamy kremem obie części ciasta i wkładamy do lodówki do stężenia kremu.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

DoDatkowe uwagi