gofry
Desery

Gofry

Gofry. Mnie najbardziej kojarzą się z wakacjami nad morzem ? . Ten puszysty wafelek pochodzi z Francji.

Poniżej przepis na gofry.

Gofry

Course: DeseryCuisine: FrancuskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

30

minutes

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 1 i 1/3 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju (winogronowy lub rzepakowy)

  • 1 łyżka drobnego cukru

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Najpierw wsypujemy do miski i mieszamy wszystkie suche składniki. Teraz dodajemy mleko i jajka. Jajka przed wlaniem warto roztrzepać, ułatwi to wymieszanie ich z pozostałymi składnikami, a przede wszystkim ciasto będzie bardziej napowietrzone.
  • Mieszamy rózgą lub mikserem.
  • Porcjami ciasto lejemy na rozgrzaną gofrownicę. Ja używam do tego małej chochli.
  • Do ostudzenia gofrów lepiej nie układać ich jeden na drugim. Rozłóżmy je na desce, talerzu czy kratce z piekarnika.

DoDatkowe uwagi

  • Jako dodatek do gofrów, możemy dodać to, co lubimy – posypać tylko cukrem pudrem, polać syropem, dodać owoce, konfitury.
  • Gofry na słono też są super ?