Ciasto marchewkowe jest aromatyczne i wilgotne. Możemy do niego dodawać różne dodatki – orzechy, skórkę z pomarańczy lub cytryny, suszone owoce, przyprawy korzenne. Można przełożyć go kremem, zrobić z polewą lub bez. Do zrobienia jest łatwe i możesz go robić na wiele sposobów.
Poniżej przepis na ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe
Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
1
hour20
minutesCzas pieczenia
1
hourSKŁADNIKI
1 i 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
2/3 szklanki oleju (może być np. winogronowy lub rzepakowy)
ok. 1/2 szklanki drobnego cukru (zależy od słodkości marchewki)
1 i 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
cynamon
garść drobno posiekanych migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na początek ubijamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej i ubijamy aż masa będzie puszysta.
- Teraz dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy, cynamon. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na końcu dodajemy marchewkę i znowu mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
- Do pieczenia użyjemy formy okrągłej w średnim rozmiarze.
- Przekładamy ciasto do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170 C i pieczemy około godziny.
- Ostygnięte ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą z roztopionej czekolady. Świetnie będzie smakowało z białą czekoladą.
DoDatkowe uwagi
- Czy ciasto jest upieczone możemy sprawdzić po czystości wykałaczki wkładanej w środek ciasta.