Chlebek bananowy
Desery

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to bardzo popularny deser w Ameryce. Wilgotny i pachnący. Do zrobienia jest superłatwy i szybki, a z orzechami smakuje wyśmienicie.

Chlebek bananowy

Course: PrzystawkiCuisine: AmerykańskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

1

hour 

30

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

SKŁADNIKI

  • 4 średnie dobrze dojrzałe banany

  • ok. 1/3 kostki masła

  • ok. 1/2 szklanki drobnego cukru

  • ok. 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • duża garść posiekanych orzechów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Widelcem rozgniatamy banany, dodajemy jajko, cukier (sypiemy z umiarem, aby nie przesłodzić), roztopione masło, orzechy. Mieszamy. Teraz dodajemy mąkę i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Do pieczenia możesz użyć formy do keksu średniego rozmiaru. Możemy ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przekładamy ciasto do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170 C pieczemy około godziny.
    Czy ciasto jest upieczone możemy sprawdzić wbijając wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wykałaczka po wyjęciu jest czysta, to ciasto upieczone.

DoDatkowe uwagi

  • Podając możemy dołożyć kilka uprażonych orzechów.
  • Ciasto na chlebek bananowy możesz nałożyć do foremek na babeczki. Też wychodzą super.

Tags