brownie
Desery

Brownie

Brownie – aromatyczne, bardzo czekoladowe ciastko. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.
Możemy do niego dodać np. orzechy prażone lub owoce suszone, polać polewą czekoladową lub karmelową, sosem owocowym.

Poniżej przepis klasyczne brownie.

Brownie

Course: DeseryCuisine: AmerykańskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

40

minutes
Czas pieczenia

25

minutes

SKŁADNIKI

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady

  • 1 kostka masła

  • 4 jajka

  • ok. 3 łyżek cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • szczypta soli

  • ok. 2-3 łyżek mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W jednej misce, w kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, sól, mąkę i energicznie mieszamy rózgą aż masa nabierze powietrza i będzie puszysta.
  • Teraz łączymy obie części i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Do pieczenia możemy użyć formy okrągłej lub prostokątnej. Smarujemy ją masłem i wylewamy ciasto.
  • Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C. Pieczemy ok. 20-25 min.

DoDatkowe uwagi

  • Podawać możemy na zimno lub lekko ciepłe.
  • Z kulką lodów smakuje super ?
  • Przy kąpieli wodnej nie stosujcie szklanych misek. Lubią pękać.