Brownie – aromatyczne, bardzo czekoladowe ciastko. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.
Możemy do niego dodać np. orzechy prażone lub owoce suszone, polać polewą czekoladową lub karmelową, sosem owocowym.
Poniżej przepis klasyczne brownie.
Brownie
Course: DeseryCuisine: AmerykańskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
40
minutesCzas pieczenia
25
minutesSKŁADNIKI
3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
4 jajka
ok. 3 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
ok. 2-3 łyżek mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W jednej misce, w kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, sól, mąkę i energicznie mieszamy rózgą aż masa nabierze powietrza i będzie puszysta.
- Teraz łączymy obie części i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Do pieczenia możemy użyć formy okrągłej lub prostokątnej. Smarujemy ją masłem i wylewamy ciasto.
- Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C. Pieczemy ok. 20-25 min.
DoDatkowe uwagi
- Podawać możemy na zimno lub lekko ciepłe.
- Z kulką lodów smakuje super ?
- Przy kąpieli wodnej nie stosujcie szklanych misek. Lubią pękać.