biszkopt
Desery

Biszkopt

Biszkopt jest uniwersalnym ciastem. Można go wykorzystać na dziesiątki sposobów. Z owocami, kremami i polewamy, na torty, na ciasteczka. Można piec go w różnych kształtach i wymiarach. Można zabarwiać na różne kolory. Co tylko wyobraźnia podpowie.

Poniżej przepis na biszkopt klasyczny.

Biszkopt

Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

50

minutes
Czas pieczenia

30

minutes

SKŁADNIKI

  • 5 jajek

  • 2/3 szklanki drobnego cukru

  • 1/2 szklanki pszennej mąki

  • 1/2 szklanki ziemniaczanej mąki

  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Przesiewamy obie mąki do miski, dodajemy proszek do pieczenia i odstawiamy obok.
  • Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem. Teraz białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Łączymy pianę białkową, żółtka i mąkę. Robimy to delikatnie i dokładnie.
  • Użyjemy formy do babki. Smarujemy ją masłem. Przekładamy ciasto do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170 – 180 C i pieczemy ok.30 min.
  • Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika. Otwórz drzwiczki i chwilę odczekaj, raptowna zmiana temperatury nie jest wskazana dla biszkoptów.

DoDatkowe uwagi

  • Pamiętaj, biszkopt nie lubi otwierania piekarnika.
  • Czy ciasto jest upieczone możemy sprawdzić po czystości wykałaczki dopiero pod koniec pieczenia.

Tags