Biszkopt jest uniwersalnym ciastem. Można go wykorzystać na dziesiątki sposobów. Z owocami, kremami i polewamy, na torty, na ciasteczka. Można piec go w różnych kształtach i wymiarach. Można zabarwiać na różne kolory. Co tylko wyobraźnia podpowie.
Poniżej przepis na biszkopt klasyczny.
Biszkopt
Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
50
minutesCzas pieczenia
30
minutesSKŁADNIKI
5 jajek
2/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki pszennej mąki
1/2 szklanki ziemniaczanej mąki
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przesiewamy obie mąki do miski, dodajemy proszek do pieczenia i odstawiamy obok.
- Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem. Teraz białka ubijamy na sztywną pianę.
- Łączymy pianę białkową, żółtka i mąkę. Robimy to delikatnie i dokładnie.
- Użyjemy formy do babki. Smarujemy ją masłem. Przekładamy ciasto do formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170 – 180 C i pieczemy ok.30 min.
- Po upieczeniu nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika. Otwórz drzwiczki i chwilę odczekaj, raptowna zmiana temperatury nie jest wskazana dla biszkoptów.
DoDatkowe uwagi
- Pamiętaj, biszkopt nie lubi otwierania piekarnika.
- Czy ciasto jest upieczone możemy sprawdzić po czystości wykałaczki dopiero pod koniec pieczenia.