Szarlotka
Desery

Szarlotka

Szarlotka – to ciasto z jabłkami. Pochodzi z Francji. Łatwe do zrobienia i pyszne. Można zaszaleć i urozmaicić je różnymi dodatkami. Poniżej przepis na klasyk na kruchym cieście.

Szarlotka

Course: DeseryCuisine: FrancuskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

1

hour 

30

minutes
Czas pieczenia

55

minutes

SKŁADNIKI

  • 5-6 dużych twardych jabłek

  • cynamon

  • garść płatków migdałowych

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kostka masła

  • 3-4 łyżki cukru

  • 1 jajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy jajko i masło – które kroimy najpierw na kawałki, to ułatwi zagniatanie ciasta.
  • Zagniatamy ciasto, formujemy wałek i wkładamy do zamrażalnika.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon, trochę cukru i dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia użyjemy okrągłej formy. Wyłożymy ją papierem do pieczenia.
  • Dobrze schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy znowu do lodówki lub zamrażalnika, żeby pozostała schłodzona. Drugą ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy i w ten sposób równomiernie pokrywamy dno.
  • Teraz wykładamy warstwę jabłek, przed czym należy odcisnąć je z nadmiaru soku.
  • Bierzemy drugą część ciasta i również go ścieramy do formy, na wyłożone jabłka. Posypujemy płatkami migdałów.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C i pieczemy około 45-55 min.

DoDatkowe uwagi

  • Podawać szarlotkę można na ciepło lub na zimno.
  • Szarlotka na ciepło świetnie smakuje z lodami waniliowymi.