Szarlotka – to ciasto z jabłkami. Pochodzi z Francji. Łatwe do zrobienia i pyszne. Można zaszaleć i urozmaicić je różnymi dodatkami. Poniżej przepis na klasyk na kruchym cieście.
Szarlotka
Course: DeseryCuisine: FrancuskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
1
hour30
minutesCzas pieczenia
55
minutesSKŁADNIKI
5-6 dużych twardych jabłek
cynamon
garść płatków migdałowych
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
3-4 łyżki cukru
1 jajko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy jajko i masło – które kroimy najpierw na kawałki, to ułatwi zagniatanie ciasta.
- Zagniatamy ciasto, formujemy wałek i wkładamy do zamrażalnika.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon, trochę cukru i dokładnie mieszamy.
- Do pieczenia użyjemy okrągłej formy. Wyłożymy ją papierem do pieczenia.
- Dobrze schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy znowu do lodówki lub zamrażalnika, żeby pozostała schłodzona. Drugą ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy i w ten sposób równomiernie pokrywamy dno.
- Teraz wykładamy warstwę jabłek, przed czym należy odcisnąć je z nadmiaru soku.
- Bierzemy drugą część ciasta i również go ścieramy do formy, na wyłożone jabłka. Posypujemy płatkami migdałów.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C i pieczemy około 45-55 min.
DoDatkowe uwagi
- Podawać szarlotkę można na ciepło lub na zimno.
- Szarlotka na ciepło świetnie smakuje z lodami waniliowymi.