naleśniki z serem
Desery

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem – to jedna z bardzo wielu odsłon naleśników. Robimy je na słodko i na słono. Zawsze smakują dobrze. Danie proste, a można naprawdę przyrządzić je w wykwintny sposób.

Poniżej przepis na naleśniki z serem.

Naleśniki z serem

Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

15

minutes

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki

  • 1 i 1/2 szklanki mleka

  • 3/4 szklanki wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżki roztopionego masła lub oleju (winogronowy lub rzepakowy)

  • szczypta soli

  • Nadzienie z twarogu
  • 1 opakowanie twarogu

  • 1 mały jogurt naturalny

  • cukier waniliowy

  • 1-2 łyżki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Najpierw mikserem lub rózgą roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko i wodę. Wsypujemy mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy roztopione schłodzone masło (lub olej). Ciasto powinno być jak rzadka śmietanka.
  • Nadzienie robimy, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
  • Chochelką lejemy ciasto na rozgrzaną patelnię. Im cieńszy naleśnik, tym lepiej.
  • Nadzienie nakładamy na naleśnik i zwijamy go w rulonik lub składamy w trójkąt.

DoDatkowe uwagi

  • Podając możemy dodać owoce lub polać syropem.
  • Doskonałym dodatkiem do polania jest jogurt naturalny z dodatkiem cukru
  • Patelnię przed smażeniem możemy lekko posmarować olejem