Karpatkę robimy z ciasta parzonego i kremu budyniowego. Możemy go urozmaicić dodatkiem np. malin do kremu lub podając polać sosem owocowym lub z białej czekolady.
Poniżej przepis na karpatkę.
Karpatka
Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: ŚredniCzas przygotowania
1
hour15
minutesCzas pieczenia
1
hourSKŁADNIKI
- Składniki na ciasto
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1/2 kostki masła
5 jajek
- Składniki na krem
2 opakowania budyniu
2 szklanki mleka
1 kostka masła
3-4 łyżki cukru (jeśli budyń jest słodzony, to dajemy mniej cukru)
laska wanilii lub trochę olejku waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozpuszczamy masło, dolewamy gorącej wody. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej, gęstej masy. Trzymamy garnek jeszcze na palniku przez ok. 2 minuty. Przekładamy ciasto do miski i ostudzamy.
- Po ostygnięciu ciasta dodajemy stopniowo roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy.
- Dzielimy ciasto na 2 równe części.
- Dobra będzie prostokątna forma do pieczenia, ale możesz użyć też okrągłej. Natłuszczamy ją masłem i posypujemy lekko mąką.
- Przekładamy jedną część ciasta do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 C i pieczemy około 30 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy i w taki sam sposób pieczemy drugą część ciasta. - Teraz przygotujemy krem. W połowie mleka rozpuszczamy oba budynie, resztę mleka mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i masło. Łączymy obie części i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok. minuty. Zdejmujemy z palnika i studzimy mieszając. Dodajemy wanilię.
- Przekładamy kremem obie części ciasta i wkładamy do lodówki do stężenia kremu.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.