Jabłecznik – pachnące ciasto z dużą ilością jabłek.
Przepis na ciasto z jabłkami i bez jajek.
Jabłecznik
Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
1
hour30
minutesCzas pieczenia
1
hourSKŁADNIKI
2 szklanki mąki
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
- Jabłka
5-6 dużych twardych jabłek
cynamon (jeśli lubisz)
1 łyżka cukru (polecam brązowy)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, formujemy kule i wkładamy do zamrażalnika.
- Jabłka obieramy, kroimy na plastry do 1 cm grubości, wycinamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy.
- Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jedną część dobrze schłodzonego ciasta kroimy na plastry i wykładamy szczelnie dno formy.
- Jabłka zdążyły puścić sok. Przekładamy je na ciasto, bez nadmiaru soku. Posypujemy cynamonem.
- Bierzemy drugą część ciasta i cienko rozwałkowujemy. Rwąc rozwałkowane ciasto na małe kawałki przykrywamy nim jabłka.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C i pieczemy około godziny.
DoDatkowe uwagi
- Po schłodzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.