jablecznik
Desery

Jabłecznik

Jabłecznik  –  pachnące ciasto z dużą ilością jabłek.

Przepis na ciasto z jabłkami i bez jajek.

Jabłecznik

Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

1

hour 

30

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki

  • 3-4 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 kostka masła

  • Jabłka
  • 5-6 dużych twardych jabłek

  • cynamon (jeśli lubisz)

  • 1 łyżka cukru (polecam brązowy)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, formujemy kule i wkładamy do zamrażalnika.
  • Jabłka obieramy, kroimy na plastry do 1 cm grubości, wycinamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy.
  • Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Jedną część dobrze schłodzonego ciasta kroimy na plastry i wykładamy szczelnie dno formy.
  • Jabłka zdążyły puścić sok. Przekładamy je na ciasto, bez nadmiaru soku. Posypujemy cynamonem.
  • Bierzemy drugą część ciasta i cienko rozwałkowujemy. Rwąc rozwałkowane ciasto na małe kawałki przykrywamy nim jabłka.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 C i pieczemy około godziny.

DoDatkowe uwagi

  • Po schłodzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.