Gofry. Mnie najbardziej kojarzą się z wakacjami nad morzem ? . Ten puszysty wafelek pochodzi z Francji.
Poniżej przepis na gofry.
Gofry
Course: DeseryCuisine: FrancuskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
30
minutesSKŁADNIKI
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki mleka
2 jajka
1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju (winogronowy lub rzepakowy)
1 łyżka drobnego cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Najpierw wsypujemy do miski i mieszamy wszystkie suche składniki. Teraz dodajemy mleko i jajka. Jajka przed wlaniem warto roztrzepać, ułatwi to wymieszanie ich z pozostałymi składnikami, a przede wszystkim ciasto będzie bardziej napowietrzone.
- Mieszamy rózgą lub mikserem.
- Porcjami ciasto lejemy na rozgrzaną gofrownicę. Ja używam do tego małej chochli.
- Do ostudzenia gofrów lepiej nie układać ich jeden na drugim. Rozłóżmy je na desce, talerzu czy kratce z piekarnika.
DoDatkowe uwagi
- Jako dodatek do gofrów, możemy dodać to, co lubimy – posypać tylko cukrem pudrem, polać syropem, dodać owoce, konfitury.
- Gofry na słono też są super ?