Ciasto marchewkowe
Desery

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest aromatyczne i wilgotne. Możemy do niego dodawać różne dodatki – orzechy, skórkę z pomarańczy lub cytryny, suszone owoce, przyprawy korzenne. Można przełożyć go kremem, zrobić z polewą lub bez. Do zrobienia jest łatwe i możesz go robić na wiele sposobów.

Poniżej przepis na ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe

Course: DeseryCuisine: PolskaDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

1

hour 

20

minutes
Czas pieczenia

1

hour 

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki

  • 2/3 szklanki oleju (może być np. winogronowy lub rzepakowy)

  • ok. 1/2 szklanki drobnego cukru (zależy od słodkości marchewki)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej

  • cynamon

  • garść drobno posiekanych migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na początek ubijamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej i ubijamy aż masa będzie puszysta.
  • Teraz dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy, cynamon. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Na końcu dodajemy marchewkę i znowu mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
  • Do pieczenia użyjemy formy okrągłej w średnim rozmiarze.
  • Przekładamy ciasto do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170 C i pieczemy około godziny.
  • Ostygnięte ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą z roztopionej czekolady. Świetnie będzie smakowało z białą czekoladą.

DoDatkowe uwagi

  • Czy ciasto jest upieczone możemy sprawdzić po czystości wykałaczki wkładanej w środek ciasta.