Chlebek bananowy to bardzo popularny deser w Ameryce. Wilgotny i pachnący. Do zrobienia jest superłatwy i szybki, a z orzechami smakuje wyśmienicie.
Chlebek bananowy
Course: PrzystawkiCuisine: AmerykańskaDifficulty: ŁatwyCzas przygotowania
1
hour30
minutesCzas pieczenia
1
hourSKŁADNIKI
4 średnie dobrze dojrzałe banany
ok. 1/3 kostki masła
ok. 1/2 szklanki drobnego cukru
ok. 1 i 1/2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
duża garść posiekanych orzechów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Widelcem rozgniatamy banany, dodajemy jajko, cukier (sypiemy z umiarem, aby nie przesłodzić), roztopione masło, orzechy. Mieszamy. Teraz dodajemy mąkę i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Do pieczenia możesz użyć formy do keksu średniego rozmiaru. Możemy ją natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przekładamy ciasto do formy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170 C pieczemy około godziny.
Czy ciasto jest upieczone możemy sprawdzić wbijając wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wykałaczka po wyjęciu jest czysta, to ciasto upieczone.
DoDatkowe uwagi
- Podając możemy dołożyć kilka uprażonych orzechów.
- Ciasto na chlebek bananowy możesz nałożyć do foremek na babeczki. Też wychodzą super.