Piwa bezalkoholowe

W sklepach można znaleźć mnóstwo rodzajów piw bezalkoholowych. Czy piwa 0% są bezpieczne dla kierowców? Sprawdziliśmy, czy po wypiciu piwa bezalkoholowego można prowadzić samochód.

W 2018 r. nastąpił prawdziwy boom na tzw. piwa bezalkoholowe: wtedy jak grzyby po deszczu na sklepowych półkach pojawiały się coraz to nowe rodzaje trunków 0%. Ich produkcją zajęły się największe koncerny i browary rzemieślnicze. W chwili obecnej nie musimy się nawet ograniczać do konkretnego rodzaju piwa bezalkoholowego. Rynek oferuje radlery, lagery, piwa pszeniczne, owocowe, gatunki APA i IPA z zawartością alkoholu równą 0,0%, wobec tego niemal każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

NASZ SKLEP

Co to jest piwo bezalkoholowe? Czy w ogóle można nazwać je piwem?

Za piwo bezalkoholowe według przepisów uważa się trunek zawierający mniej niż 0,5% alkoholu. Produkty sygnowane tą nazwą powinny się wobec tego w tym limicie zmieścić. Niektóre piwa mogą jednak zawierać śladowe ilości alkoholu: przed zakupem trzeba spojrzeć na informację umieszczoną na etykiecie. Odpowiadając na drugie pytanie – tak, piwo 0% jest prawdziwym piwem, ponieważ powstaje według niemal identycznych procesów jak odpowiedniki z alkoholem. Przygotowuje się zatem tzw. brzeczkę, czyli półprodukt na bazie słodu, chmielu i wody z dodaniem drożdży. Alkohol powstaje w wyniku fermentacji. By się nie wytworzył, przerywa się ją wcześniej lub przeprowadza w niskich temperaturach. Gdy te metody nie obniżą „procentów” w wystarczającym stopniu, alkohol odparowuje w wyniku podgrzania piwa (pod niskim ciśnieniem powietrza) lub stosuje się zjawisko odwróconej osmozy. Wtedy, poza wyeliminowaniem z napoju alkoholu, zachowuje się walory smakowe piwa.

Piwa bezalkoholowe
Do wyboru, do koloru. Osoby prowadzące pojazd i pragnące napić się piwa mogą przebierać pośród ulubionych gatunków. Niemal każdy rodzaj piwa ma swój bezalkoholowy odpowiednik.

Dzięki dokładnemu procesowi tworzenia piw bezalkoholowych ich jakość uległa zauważalnej poprawie i smakują niewiele gorzej (a dla niektórych lepiej) od odpowiedników z procentami. Na tego typu trunki nie jest konieczna koncesja, zatem mogą je kupować także osoby niepełnoletnie. Teoretycznie piwa 0% (lub z zawartością alkoholu poniżej 0,5%) mogą być spożywane również przez kierowców: nie są bowiem, nawet w świetle prawa, napojami alkoholowymi. Użytkowników aut nierzadko jednak dopadają wątpliwości co do rzeczywistej zawartości alkoholu w 0-procentowym trunku lub odpowiedniku 0,5%. Czy po spożyciu piwa bezalkoholowego można bez obaw usiąść za kierownicę?

Wypiłeś piwo bezalkoholowe? Sprawdź, czy możesz jechać!

Mamy dobre wiadomości – piwa zawierające 0,0%/do 0,5% alkoholu są bezpieczne dla użytkowników samochodów. Nasz kierowca testowy nawet po wypiciu kilku takich piw był zupełnie trzeźwy: alkomat wykazał 0%. Jeśli przed jazdą mimo wszystko chcemy się zbadać alkotestem, pamiętajmy by nie wykonywać pomiaru bezpośrednio po wypiciu piwa, a odczekać ok. 15 minut na odparowanie alkoholu resztkowego z jamy ustnej. Poza możliwością uszkodzenia sensora w grę wchodzi również możliwy błąd pomiarowy wynikający z obecności alkoholu śladowego w ustach. Alkomat może wtedy wskazać wartość przekraczającą 0,0%, co już będzie traktowane przez policjanta jako wykroczenie karane grzywną, tymczasową utratą prawa jazdy lub nawet aresztem.

Mimo wszystko radzimy nie przesadzać ze spożywaniem piw bezalkoholowych przed jazdą, gdyż niektórzy odczuwają po nich stan delikatnego upojenia, a to nie wpływa najlepiej na koncentrację kierowcy. Teoretycznie istnieje ryzyko upicia się piwem bezalkoholowym, jednak wymagałoby to wypicia kilku litrów w bardzo krótkim czasie, czyli w warunkach mocno odbiegających od typowego spożywania.

Piwa bezalkoholowe
Nawet po spożyciu kilku piw oznaczanych jako 0,0%/max 0,5% alkomat nie wykrył obecności alkoholu w organizmie. To dobra wiadomość dla kierowców pragnących napić się piwa przed drogą.

Ostrzegamy jeszcze o jednej rzeczy. Jeśli piwo po otwarciu gwałtownie wylatuje z butelki i mocno się pieni, najprawdopodobniej doszło do wtórnej fermentacji i napój stał się piwem alkoholowym. W takiej sytuacji lepiej odpuścić spożycie takiego piwa.

Redakcja poleca:

Ile można mieć promili w Polsce? Co grozi za jazdę pod wpływem alkoholu?

Po jakim czasie można prowadzić po wypiciu alkoholu?

3 KOMENTARZE

  1. Nie zakańcza sie wczesniej fermentacji tylko usuwa alkohol. Najczęściej piwo poddaje sie odwroconej osmozie ktora odseparowuje alkohol, lub destylacji próżniowej lub podgrzewaniu. Bzdury piszecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj